Beeldspieker Museum Escher in het paleis – Ringslangen

Beluister deze aflevering in je favoriete podcast app

Het allerlaatste werk van Escher gaat over oneindigheid. En dat terwijl alles eindig is. Niet op de laatste plaats zijn eigen leven.

Erik Kersten – Escher in het Paleis

“Alles wat je afbeeld is eindig, dus kun je geen oneindigheid afbeelden.”

Ik heb vroeger nog iets kunnen zien en toen heb ik op school geleerd om perspectief te tekenen. Een punt in het midden van het papier, met een horizontale en een verticale lijn, gevolgd door een aantal perspectieflijnen om de weg die ik aan het tekenen was in de verte te kunnen laten verdwijnen. Die weg zou in theorie oneindig door kunnen gaan, maar de wetenschap dat alles eindig is, maakt dat die weg ook een keer ophoud. Daarom probeer ik bij dit bezoek aan het Escher museum te vatten hoe oneindigheid af te beelden is.


Het kunstwerk

Ringslangen

houtsnede in groen, bruin en zwart 
hoogte 49,8 cm breedte 44,7 cm 
juli 1969

De kunstenaar

M.C. Escher


Beeldspieker is er voor iedereen!

Als je een podcast niet kan of wil luisteren maar wel nieuwsgierig bent naar de inhoud, dan biedt beeldspieker je de unieke mogelijkheid om deze te lezen of zelfs te bekijken in gebaren. Hiermee is beeldspieker misschien wel de meest toegankelijke podcast van Nederland!

In deze aflevering wordt gesproken over een video van M.C. Escher waarin hij aan het werk is aan zijn prent ‘Ringslangen’. Omdat in de video niet gesproken wordt, heeft scribit.pro deze voorzien van audiodescriptie. Bekijk deze video hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *