Beeldspieker Huis Zypendael – Damessalon

Beluister deze aflevering in je favoriete podcast app

Ja, deze aflevering gaat over de damessalon en de eetkamer, maar ook over de bediende, hun plek in het huis en de zichtbaarheid.

Marlies Lommers – Huis Zypendaal (Arnhem)

“Ze waren er wel; maar eigenlijk op de achtergrond. Er werd hier al in alle vroegte in de ochtend gepoetst en de haart werd aangemaakt; als zij dan opstond was alles gebruiksklaar en dat hadden zij al allemaal gedaan.”

Aan de linkerkant van huis Zypendaal zit van voor naar achter de damessalon, de eetkamer en daarachter een ruimte voor de bediening. Daar rechts van is een hal met een trap naar de keuken. Die trap is niet zichtbaar vanaf de ingang. Sterker nog, de deur naar die trap kijkt weg van de ingang. Een feit dat me enorm boeide. De bediening moest letterlijk onzichtbaar zijn in die tijd; iets dat ik me nu nauwelijks voor kan stellen.


Beeldspieker is er voor iedereen!

Als je een podcast niet kan of wil luisteren maar wel nieuwsgierig bent naar de inhoud, dan biedt beeldspieker je de unieke mogelijkheid om deze te lezen of zelfs te bekijken in gebaren. Hiermee is beeldspieker misschien wel de meest toegankelijke podcast van Nederland!

icoon voor gebarentaal

Bekijk hier binnenkort
de podcast
in gebaren