Beeldspieker

Kunst- en cultuurpodcast, voor iedereen die kunst wil ervaren

In podcast Beeldspieker luister naar je een gesprek tussen verhalenverteller Ferry Molenaar en een vertegenwoordiger van een museum of culturele instelling. Zij praten over een kunstwerk, een object, een (nieuwe) tentoonstelling of expositie. Ferry is blind en moet dus wel de juiste vragen stellen om een beeld te krijgen van wat er te zien is. De geïnterviewde is genoodzaakt om beter te kijken, duidelijke taal te spreken en specifiek dingen te benoemen. De podcast laat je horen, door de oren van iemand die niet kan zien. De ingrediënten voor een leuke en leerzame podcastreeks over kunst en cultuur! Het visuele kunstwerk wordt toegankelijk voor iedereen. 


Je spiekt voorbij een beeld

Kunst- en cultuurliefhebbers

Natuurlijk voor mensen die zijn geïnteresseerd in kunst en cultuur

Je ontvang informatie waar je normaliter geen toegang tot hebt. Er komen wetenswaardigheden over het werk en de kunstenaar aan het licht. Zoals zijn/haar drijfveren voor het maken ervan, de achtergrond van tijd en plaats waarin het is gemaakt. Waarom is het kunstwerk zo bijzonder; wat is de diepere betekenis?!

Visuele beperking

juist voor slechtziende en blinde mensen

Verhalenverteller Ferry is blind. Hij gaat, als beelddenker, uitgebreid in op het kunstwerk. Door het gesprek aan te gaan over wat er te zien is, bouwt hij als het ware een plaatje in je hoofd. De luisteraars ervaren dat er meer is dan alléén kijken naar kunst.

Auditieve beperking

in het bijzonder voor slechthorende en dove mensen

Want hoe wordt een audio toegankelijk voor iemand die doof of slechthorend is? Via filmpjes met gebarentaal wordt het gesprek weergegeven. Voor mensen die liever lezen is een transcript beschikbaar, waarin ook zo goed mogelijk de sfeer van het gesprek naar voren komt.

Inclusieve maatschappij

Met deze podcast zetten we een stapje naar een inclusieve maatschappij. Luisteraars merken dat het zien van een kunstwerk niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Je krijgt op een andere manier een inkijkje in kunst.

Het geeft ook aan hoe belangrijk beeldbeschrijving door audio en audiodescriptie, transcriptie en ondertiteling is. Meer mensen kunnen genieten van kunst en cultuur en worden enthousiast gemaakt om het besproken museum te bezoeken!


Toegankelijk voor iedereen

Via audio, de podcast

Een podcast is een audio-uitzending waar je op elk gewenst moment naar kunt luisteren.
Luister het in je favoriete podcast app:

Abonneer je nu!

Je kan de podcast ook downloaden via deze site, zodat je het offline kan beluisteren.

Via gebarentaal
Begrippen en handelingen worden door middel van gebaren weergegeven. De podcast wordt uitgebeeld in gebarentaal, in een filmpje.

Via transcript
Het gesprek van de podcast is weergegeven in een tekstdocument.

Kom we gaan beeld spieken!


Deze podcast wordt je aangeboden door Scribit.pro en is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds.

Scribit.pro

logo scribit.pro

Scribit.pro gelooft in een toekomst waarin bedrijven, organisaties en overheden zich inspannen om in zowel de fysieke wereld als in hun digitale aanwezigheid toegankelijk te zijn voor iedereen. Gedreven door de wereldwijde implementatie van het VN-verdrag voor de gelijke rechten voor mensen met een handicap zal inclusief denken en ondernemen de norm worden. Scribit.pro richt zich in dit spectrum op het toegankelijk maken van online videocontent. Met onze software wordt het mogelijk om op een eenvoudige laagdrempelige manier alle ondersteunende files te produceren die nodig zijn om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Denk aan ondertiteling voor mensen met een auditieve beperking, en audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking. Of mensen die om welke reden dan ook ondersteuning bij het kijken wensen.

Bartiméus Fonds

Logo Bartimeus fonds

Het Bartiméus Fonds wil dat mensen die slechtziend of blind zijn het leven kunnen leiden dat bij hen past. Om dit voor elkaar te krijgen werven wij fondsen voor excellente zorg en innovatieve projecten.